Frozen shoulder (adhesive capsulitis)

 

Het schoudergewricht is een verbinding tussen de bovenarm (humerus), het schouderbladnormale_schouder (scapula) en het sleutelbeen (clavicula). De kop van de humerus (humeruskop) beweegt in de kom van het schouderblad (glenoïd).  Het is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Door een samenspel van botten, spieren, pezen, bindweefsels en een elastisch gewrichtskapsel wordt de beweeglijkheid en stabiliteit van het gewricht gegarandeerd.  In het gewricht zijn er twee slijmbeurzen met smerende en schokdempende eigenschappen.

Bij een frozen shoulder, stijve schouder of ook adhesive capsulitis genoemd, ontstaat er een ontsteking, vergroeiing en verstijving van de weefsels in het schoudergewricht. Dit maakt de schouder stijf en pijnlijk.

Het komt voor bij ongeveer 2% van de bevolking.  De exacte oorzaak is nog niet helemaal duidelijk en vaak een combinatie van verschillende factoren.  Het komt meestal voor bij patiënten tussen de 40 en 60 jaar oud en frequenter bij vrouwen dan bij mannen. Diabetici hebben een grotere kans. Een stijve schouder kan voorkomen als complicatie na een trauma of operatie.

Symptomen

Pijn in de schouder (en bovenarm), stijfheid en bewegingsbeperking zijn de voornaamste klachten. Men onderscheidt 3 fazen, die elke gemiddeld 4 maanden duren, in het verloop van de stijve schouder.

Fase 1: Het bevriezen

 • Ernstige en toenemende pijn
 • Toenemende stijfheid
 • Nachtelijke pijn

             Fase 2: De bevroren fase

 • Vermindering van de pijn
 • Zeer beperkte beweeglijkheid
 • Ernstige stijfheid

             Fase 3: De dooi

 • Vermindering van de pijn
 • Toenemende beweeglijkheid

Onderzoek en diagnose

De arts zal vragen stellen over uw klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Er zal een röntgenfoto en echografie gemaakt worden om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Behandeling

Conservatieve behandeling (zonder operatie)

De behandeling van een frozen shoulder is in de eerste plaats steeds conservatief en gaat gepaard met een langdurig genezingsproces.  Hoe sneller het ontdekt wordt, hoe beter.

 • Pijnmedicatie (paracetamol en ontstekingsremmers)
 • Fase 1: rust (geen kinesitherapie) en één of meerdere injecties met cortisone (ontstekingsremmend)
 • Fase 2: Kinesitherapie; massages, mobilisatie- en rekoefeningen, thuisoefenprogramma.

Operatieve behandeling

Een operatieve behandeling is eerder zeldzaam en wordt toegepast als de conservatieve behandeling niet succesvol is.

Via een artroscopie (kijkoperatie) wordt het littekenweefsel verwijderd en worden alle spieren en pezen vrijgemaakt. Men verblijft één nacht in het ziekenhuis.  Nadien wordt er kinesitherapie en een thuisoefenprogramma voorgeschreven.

Complicaties

Complicaties zijn mogelijk na iedere operatie, gelukkig blijven ze eerder zeldzaam. De meest voorkomende verwikkelingen zijn problemen met de verdoving, een infectie, bloeduitstorting, wondproblemen en schade aan de zenuw.

Meer informatie?

Hier kan een artikel uit Knack over frozen shoulder terugvinden

Hebt u nood aan een diagnose ? Contacteer ons voor een consultatie door een specialist in schouderaandoeningen.