Stretching achterste deel van het schouderkapsel

Een van de oorzaken van schouderlast is een verkorting en een verstijving van het achterste gedeelte van het gewrichtskapsel. Bij het liggende onderzoek is er dan een verminderde beweeglijkheid bij bepaalde bewegingen in vergelijking van de andere zijde.

Het belangrijkste deel van de behandeling bestaat dan ook om dit achterste kapsel te stretchen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De volgende oefeningen mogen 3 tot 5 x per dag uitgevoerd. Het beste is om deze oefeningen minstens 3 maanden uit te voeren. Verwacht mag worden dat dit uw pijnklachten zal verminderen en de beweeglijkheid en functie van de arm verbeteren.

Een kinesitherapeut kan u helpen deze oefeningen aan te leren.

Oefeningen:

1. Horizontale stretch : sta recht en breng de hand van je pijnlijke schouder tot op schouderhoogte en plooi je elleboog tot 90°. Neem vervolgens met de andere hand de elleboog vast en duw de elleboog naar de niet pijnlijke schouder tot aan de pijngrens.

kapsel_1
2. 'Sleeper stretch' Ga op je zij liggen op de pijnlijke schouders waarvan je de bovenarm naar voorbrengt in 90°. Plooi dan je elleboog in 90°. Breng vervolgens handpalm naar bed/grond/matras in de richting van de voeten terwijl je bovenarm op bed/grond/matras blijft liggen. Hou deze houding een tijdje aan tot aan de pijngrens.

kapsel_2

Meer informatie?

Hebt u nood aan een diagnose door een specialist in schouder- en elleboogaandoeningen? Contacteer ons voor een consultatie.